Er der fejl eller mangler på siden? Så skriv gerne til hacker(snabel-a)matfystutor.dk

Forskel mellem versioner af "Hackerwiki:IM"

Fra Hackerwiki
Spring til navigation Spring til søgning
 
(21 mellemliggende versioner af 6 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
==Velkommen til Mat/Fys-Tutorgruppens hackermanual til IMs computersystemer==
==Velkommen til Mat/Fys-Tutorforeningens hackermanual til IMs computersystemer==


Her kan du finde udvalg af artikler om IMs (Institut for Matematik) computer-systemer, relevante programmer for matematikstuderende og generelle gode tips for at få en god oplevelse med IT på IM. Du kan finde en oversigt over de artikler på wikien der henvender sig specifikt til [[:Category:IM|matematikstuderende]].
Her kan du finde udvalg af artikler om IMs (Institut for Matematik) computersystemer, relevante programmer for matematikstuderende og generelle gode tips for at få en god oplevelse med IT på IM. Du kan finde en oversigt over de artikler på wikien der henvender sig specifikt til [[:Category:IM|matematikstuderende]].
 
Hvis du har gode ideer til rettelser eller artikler kan du selv rette dem eller skrive til:
 
[mailto:wiki@matfystutor.dk wiki@matfystutor.dk].


__TOC__
__TOC__


==Staff==
==Staff==
På [http://data.imf.au.dk/cgi-bin/viewers/viewfaqguide.cgi?show=guide systemguiden] kan du finde svar på mange ofte stillede spørgsmål, samt finde ud af hvem du skal henvende dig til for at få hjælp.
Lars Madsen (daleif) sidder på matematik (lige overfor staff lounge), og kan normalt svare på alt. Ellers må man henvende sig til [http://medarbejdere.au.dk/administration/it/ithovedomraader/it-st/aarhus// IT-support].
Lars Madsen sidder på matematik (lige overfor staff lounge), og kan normalt svare på alt. Ellers må man henvende sig til [http://studerende.au.dk/selvbetjening/lokale-it-services-og-support/it-paa-science-and-technology/aarhus// IT-HelpDesk].


==Brugernavn og adgangskode==
==Brugernavn og adgangskode==
Når du starter på Institut for Matematik vil du få udleveret et AU-ID (AU-mail), som du skal bruge for at komme på systemerne på instituttet. Du vil skulle tilknytte et kodeord til dit AU-ID, og derefter har du adgang til BlackBoard, din [[Email#NFIT-mail|matematik-mail]] og [[Selvbetjening]] på adressen [https://mit.au.dk mit.au.dk]. Her findes desuden din [[Email#Post.au.dk|universitets e-mail]]. Du bør tjekke begge emails regelmæssigt, eftersom der vil blive tilsendt relevante informationer til disse. Husk at du kan få din mailklient til selv at hente mails fra dine AU-mails.
Når du starter på Institut for Matematik vil du få udleveret et AU-ID (AU-mail), som du skal bruge for at komme på systemerne på instituttet. Du vil skulle tilknytte et kodeord til dit AU-ID, og derefter har du adgang til Brightspace, din [[Email#NFIT-mail|matematik-mail]] og [[Selvbetjening]] på adressen [https://mit.au.dk mit.au.dk]. Her findes desuden din [[Email#Post.au.dk|universitets e-mail]]. Du bør tjekke begge emails regelmæssigt, eftersom der vil blive tilsendt relevante informationer til disse. Husk at du kan få din mailklient til selv at hente mails fra dine AU-mails.


=== LaTeX ===
=== LaTeX ===


Institut for Matematik har et større site vedrørende LaTeX på http://math.au.dk/videnudveksling/latex/. Her finder man bl.a. links til hvad der skal installeres for at få LaTeX, samt adgang til bogen ''Introduktion til LaTeX''.
[[LaTeX]] er et dokumentsprog brugt til at skrive alt fra artikler, ugentlige afleveringer til bachelor og speciale. Institut for Matematik har et større site vedrørende LaTeX på http://math.au.dk/videnudveksling/latex/. Her finder man bl.a. links til hvad der skal installeres for at få LaTeX, samt adgang til bogen ''Introduktion til LaTeX''. Du kan også finde hjælp til download og installation på Hackerwikiens [[LaTeX]] side.
 
De seneste år har [https://www.facebook.com/sigma.au.dk/ Fagrådet Sigma] også afholdt foredrag om brugen af LaTeX, som er en god idé at møde op til, hvis man ønsker at benytte LaTeX.
 
Har man brug for hjælp vedrørende noget LaTeX relateret er man altid velkommen til at kontakte Lars Madsen ([mailto:daleif@imf.au.di daleif@imf.au.dk], A2.21).
 
== Garderobe og læsepladser ==
To gange om året (første uge i 1. semester og 2. semester) kan studerende ved Institut for Matematik ansøge om at få tildelt en læseplads. Disse er dog ofte forbeholdt instruktorer og PhD'er, men man kan være heldig at der er et ekstra. Man kan finde mere omkring dette ved: [https://studerende.au.dk/studier/fagportaler/matematik/studiemiljoe/laeseplads læseplads]
 
Ligeledes er det muligt at få et skab ved Matematisk Kantine mod Stakbogladen Naturfag. Man kan finde mere omkring dette ved: [https://studerende.au.dk/studier/fagportaler/matematik/studiemiljoe/garderobeskab Garderobeskab]
 
=== Print ===
Det er også muligt at printe på Instituttet, dette kræver dog separat adgang. Se evt. [[Printere]] for hvordan man sætter det op.
 
=== Bøger ===
Matematik-økonomernes forening [https://www.facebook.com/groups/6158701771 MØF] afholder hvert semester et bogsalg, hvor møkkerne kan købe/sælge brugte bøger til halvdelen af Stakbogladens priser. Fagforeningen IDA giver også gavekort til stakbogladen, hvis man bliver medlem.
 
== Andre nyttige links ==
Når man som ny studerende kommer til AU sker der en masse ting, og det kan derfor blive uoverskueligt at holde styr på de selv mest basale ting, derfor vil der være en række referencer som kan hjælpe med sådanne ting:
 
''Mad og drikke:'': Se hvor man kan anskaffe sig den daglige proviant: [[Mad]]
 
''Fest og foredrag: '' Her kan man finde de forskellige fest og foredragsforeninger der findes omkring Matematisk Institut: [[Sociale foreninger]]


De seneste år har [http://mfsr.au.dk/ MFSR] også afholdt foredrag om brugen af LaTeX, som er en god idé at møde op til, hvis man ønsker at benytte LaTeX.
''Links:'' En række links til andre vigtige steder: [[Links]]


Se desuden [[Latex]].
== ==


=== IM hjemmefra ===
Hvis du har en god idé til en artikel, skal du være velkommen til at skrive den, eller sende os en [mailto:wiki@matfystutor.dk wiki@matfystutor.dk].
Instituttets systemer er også tilgængelige hjemmefra via Internettet. Du kan få adgang til dem via [[SSH]]. IMs ssh-servere hedder ssh1.imf.au.dk og ssh2.imf.au.dk. Disse serverer kan også benyttes til sftp.
Du kan selvfølgelig også bruge selvbetjening, email og så videre hjemmefra.


== Links ==
Hvis du har gode ideer til rettelser eller artikler kan du sende et (begrundet) forslag til [mailto:wiki@matfystutor.dk wiki@matfystutor.dk].
[[Links|Her]] findes en række relevante og uundværlige links, som dog ikke kun henvender sig til folk fra Institut fra Matematik.


Hvis du har en god idé til en artikel, skal du være velkommen til at skrive den, eller sende os en mail på [mailto:wiki@matfystutor.dk wiki@matfystutor.dk].
[[Category:IM|Forside]]
[[Category:IM|Forside]]
[[Category:Portal|Matematisk Fag]]
[[Category:Portal|Matematisk Fag]]

Nuværende version fra 18. apr. 2024, 09:31

Velkommen til Mat/Fys-Tutorforeningens hackermanual til IMs computersystemer

Her kan du finde udvalg af artikler om IMs (Institut for Matematik) computersystemer, relevante programmer for matematikstuderende og generelle gode tips for at få en god oplevelse med IT på IM. Du kan finde en oversigt over de artikler på wikien der henvender sig specifikt til matematikstuderende.

Staff

Lars Madsen (daleif) sidder på matematik (lige overfor staff lounge), og kan normalt svare på alt. Ellers må man henvende sig til IT-support.

Brugernavn og adgangskode

Når du starter på Institut for Matematik vil du få udleveret et AU-ID (AU-mail), som du skal bruge for at komme på systemerne på instituttet. Du vil skulle tilknytte et kodeord til dit AU-ID, og derefter har du adgang til Brightspace, din matematik-mail og Selvbetjening på adressen mit.au.dk. Her findes desuden din universitets e-mail. Du bør tjekke begge emails regelmæssigt, eftersom der vil blive tilsendt relevante informationer til disse. Husk at du kan få din mailklient til selv at hente mails fra dine AU-mails.

LaTeX

LaTeX er et dokumentsprog brugt til at skrive alt fra artikler, ugentlige afleveringer til bachelor og speciale. Institut for Matematik har et større site vedrørende LaTeX på http://math.au.dk/videnudveksling/latex/. Her finder man bl.a. links til hvad der skal installeres for at få LaTeX, samt adgang til bogen Introduktion til LaTeX. Du kan også finde hjælp til download og installation på Hackerwikiens LaTeX side.

De seneste år har Fagrådet Sigma også afholdt foredrag om brugen af LaTeX, som er en god idé at møde op til, hvis man ønsker at benytte LaTeX.

Har man brug for hjælp vedrørende noget LaTeX relateret er man altid velkommen til at kontakte Lars Madsen (daleif@imf.au.dk, A2.21).

Garderobe og læsepladser

To gange om året (første uge i 1. semester og 2. semester) kan studerende ved Institut for Matematik ansøge om at få tildelt en læseplads. Disse er dog ofte forbeholdt instruktorer og PhD'er, men man kan være heldig at der er et ekstra. Man kan finde mere omkring dette ved: læseplads

Ligeledes er det muligt at få et skab ved Matematisk Kantine mod Stakbogladen Naturfag. Man kan finde mere omkring dette ved: Garderobeskab

Print

Det er også muligt at printe på Instituttet, dette kræver dog separat adgang. Se evt. Printere for hvordan man sætter det op.

Bøger

Matematik-økonomernes forening MØF afholder hvert semester et bogsalg, hvor møkkerne kan købe/sælge brugte bøger til halvdelen af Stakbogladens priser. Fagforeningen IDA giver også gavekort til stakbogladen, hvis man bliver medlem.

Andre nyttige links

Når man som ny studerende kommer til AU sker der en masse ting, og det kan derfor blive uoverskueligt at holde styr på de selv mest basale ting, derfor vil der være en række referencer som kan hjælpe med sådanne ting:

Mad og drikke:: Se hvor man kan anskaffe sig den daglige proviant: Mad

Fest og foredrag: Her kan man finde de forskellige fest og foredragsforeninger der findes omkring Matematisk Institut: Sociale foreninger

Links: En række links til andre vigtige steder: Links

Hvis du har en god idé til en artikel, skal du være velkommen til at skrive den, eller sende os en wiki@matfystutor.dk.

Hvis du har gode ideer til rettelser eller artikler kan du sende et (begrundet) forslag til wiki@matfystutor.dk.